Ziua Internaţională a Zonelor Urbane
Începând din 1949, la iniţiativa profesorului Carlos Maria della Paolera din cadrul Universităţii din Buenos Aires, pe data de 8 noiembrie se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Zonelor Urbane, eveniment lansat cu scopul de a susţine comunitatea locală preocupată de identificarea unor soluţii optime pentru planificarea oraşelor, fără să aducă prejudicii semnificative mediului ambiant.
În fiecare an, prin intermediul acestui eveniment, toată atenţia se axează pe problema urbanizării şi pe impactul pe care acest fenomen aflat în plină expansiune îl deţine în dezvoltarea durabilă a societăţii.
Fenomenul de urbanizare reprezintă un progres al societăţii care a reuşit să-şi pună amprenta asupra mentalităţii şi a calităţii vieţii comunităţilor locale, generând o succesiune de beneficii, dar şi o serie de repercusiuni cu caracter negativ precum poluarea sau aglomeraţia.
Cunoscută şi sub numele de Ziua Mondială de Planificare a Oraşelor, această manifestare a avut un ecou semnificativ reuşind să fie celebrată în 30 de state de pe patru continente, toţi conturând acelaşi obiectiv – susţinerea expansiunii urbane ţinând cont de principiul dezvoltării durabile a mediului, a identităţii unei comunităţi şi a societăţii în faţa riscurilor induse şi introduse de modernizare.
În contextul actual al succesiunii de procese globale, societatea contemporană impune un echilibru între individ şi mediul ambiant datorită incongruenţei dintre creşterea demografică perpetuă şi resursele naturale limitate ale căror efecte pot afecta generaţiile de mai târziu.
Societatea este într-o permanentă schimbare şi se luptă cu idei noi care interferează cu stabilimentul, aspect reflectat în creşterea demografică ce a atras după sine reale provocări asupra managementului urban, a încurajat exploatarea intensivă a resurselor naturale, extinderea fenomenului de poluare generând premizele unui progres urban anarhic ale cărui efecte afectează societatea în integralitatea sa. Generalizarea expunerii tot mai puternice a societăţilor contemporane la acest tip de riscuri structurale ne determină să afirmăm că trăim astăzi într-o societate de risc.
Urbanizarea este un produs care a reuşit să îmbunătăţească semnificativ viaţa comunităţilor locale, însă astăzi, expansiunea fenomenului a ajuns într-un stadiu în care oazele de verdeaţă nealterate sunt din ce în ce mai rare iar perspectivele de ameliorare a acestei situaţii nu sunt deloc promiţătoare atâta timp cât din cauza lipsei de reglementări distrugerea mediului este continuă, rezultatul final fiind monopol bazat pe puterea financiară şi corporativă.
De aceea, în faţa unor astfel de provocări trebuie să adoptăm o atitudine responsabilă în care vom plasa pe un loc fruntaş mediul înconjurător care constituie baza fizică a oricărui stat, motiv pentru care toţi trebuie să ne implicăm şi să lucrăm pentru acelaşi obiectiv- orice demers care vizează progresul unei societăţii trebuie să ţină cont de costurile asupra mediului şi asupra comunităţii locale.
Comentarii
Niciun comentariu.