Ziua Europeană a Dunării
Presiunea tot mai mare care se exercită asupra fondurilor şi ansamblurilor mediului natural din ultima perioadă, confirmă faptul că prototipul actual de dezvoltare este inadecvat, începând de la deficitul biodiversităţii generat de defrişări sau pescuit excesiv, până la efectul pe care îl are prototipul de consum asupra mediului şi climei.
Dat fiind faptul că la nivel mondial suprafeţele protejate se află printre cele mai eficiente procedee destinate păstrării biodiversităţii, prioritatea societăţii actuale constă în formarea unei reţele de arii protejate prin intermediul unor tehnici importante şi cu sprijinul comunităţii locale.
Dunărea şi afluenţii săi reprezintă unul dintre cele mai importante sisteme acvatice din Europa, datorită aportului semnificativ în plan politic, social, economic şi cultural la nivelul Europei Centrale şi de Sud-Est, deoarece cursurile de apă al Dunării şi a afluenţilor săi reprezintă atât o conexiune de tip comercial de-a lungul Europei, cât şi o legătură între culturi şi civilizaţii.
Pe baza acestor considerente, începând din 1994, în fiecare an, pe 29 iunie se sărbătoreşte „Ziua Europeană a Dunării” pentru toate statele concentrate în bazinul Dunării. Acest eveniment se celebrează din momentul în care s-a semnat la Sofia convenţia care, prin intermediul colaborării dintre guverne, organizaţii, instituţii de cercetare şi industrie, şi-a propus să asigure cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a fluviului.
Iniţiativa s-a bucurat de un adevărat succes şi a avut impact nu doar asupra statelor europene, motiv pentru care, în fiecare an, această sărbătoare este percepută drept model pentru restul lumii, reamintind totodată aportul semnificativ pe care Dunarea îl are pentru biodiversitatea Europei.
România este unul dintre statele care se bucură de unicitatea ecosistemelor concentrate în Delta Dunării şi a încercat ca prin intermediul rezervaţiilor cu regim de protecţie integrală şi zone de reconstrucţie ecologică, să-şi contureze obiectivul general – acela de a proteja şi de a păstra ecosistemele deltaice.
Comisia Europenă – DG REGIO, Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei şi Consiliul Oraşelor şi Regiunilor Dunărene au considerat ca anul acesta, Ziua Europeană a Dunării să fie sărbătorită la Bucureşti (Romexpo, Casa Dunării şi Academia Română) dar şi la Drobeta Turnu Severin (Defileul Dunării). Pentru că obiectivul general al acestei festivităţi se va axa pe susţinere proiectelor de investiţie pentru implementarea Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, Ziua Dunării va fi sărbătorită printr-o succesiune de evenimente oficiale ale mediului de afaceri şi academic.
Comentarii
Niciun comentariu.