Un demers responsabil salvează pădurile virgine din România
Luni, 10 septembrie 2012, Ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb, a semnat petiţia lansată în 2011 referitoare la stabilirea criteriilor de identificare a padurilor virgine şi cvasivirgine din România, conferindu-le astfel statutul de protecţie integrală.
Conferinţa s-a desfăşurat în Sala de Consiliu a Ministerului Mediului şi Pădurilor iar printre invitaţii care s-au alăturat pentru susţinerea acestui demers, s-au numărat Directorul WWF România, Magor Csibi, coordonatorul regional Carpaţi, Păduri şi Arii Protejate WWF România, Costel Bucur, academicianul Victor Giurgiu, Ovidiu Badea, de la Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice şi directorul Romsilva, Adam Crăciunescu
Această iniţiativă a avut ecou şi în rândul publicului, reuşind să strângă peste 100.000 de semnături, fapt ce a demonstrat că a reuşit să convingă comunitatea locală cât de importantă este soarta pădurilor din ţara noastră pentru societatea civilă din România.
Pădurile virgine reprezintă acea suprafaţă care se păstrează în expresia ei naturală, excluzând orice amprentă a individului. România reprezintă ţinutul care se face remarcat la nivel european datorită fondului de păduri virgine care surprinde un areal de 210.000 de hectare; acest fond reprezintă 65% din pădurile virgine rămase în Europa.
Deşi această resursă naturală înfăţişează particularităţi inegalabile care presupun o abordare complexă, comunitatea locală şi autorităţile publice încă nu conştientizează acest aspect, doar 20% din totalul fondului de păduri virgine fiind protejat pentru a garanta conservarea integrităţii ecologice şi a varietăţii biologice. Restul fondului forestier se afla într-o situaţie incertă, fiind tratat cu multă indiferenţă şi lipsit de orice iniţiativă de a-l proteja. Pe lângă inaccesibilitate, unicul scut de protecţie l-a reprezentat absenţa beneficiului economic expresiv, însă datorită cadrului economic şi social fluctuant actual, existenţa acestei resurse naturale poate stârni interesul în orice context, rezultatul fiind monopol bazat pe puterea financiară şi corporativă.
Pentru a combate aceste aspecte şi pentru a stabili nişte criterii de protecţie a pădurilor virgine ale României, WWF- România a lansat Campania „Salvaţi Pădurile Virgine”, reuşind astfel ca pe lângă semnarea unui protocol de colaborare cu Ministerul Mediului, să atragă atenţia comunităţii locale asupra pericolelor la care ne expunem dacă nu protejăm patrimoniul natural, aspect reflectat în numărul record de semnături înregistrat într-un interval destul de scurt.
Semnarea acestei petiţii va atrage după sine un proces de cartare, înfiinţarea unui catalog naţional al pădurilor virgine şi adoptarea cadrului necesar pentru a fi asigurate măsuri compensatorii persoanelor care posedă astfel de păduri.
Cu ocazia acestui eveniment, Rovana Plumb, în calitate de europarlamentar şi Ministru al Mediului, a precizat în cadrul conferinţei că săptămâna viitoare vor fi dezbătute şi actualizate noile norme de amenajare silvică în conformitate cu practica europeană, respectându-se principiul biodiversităţii.
Comentarii
Niciun comentariu.