Turismul Responsabil în 2020/ introducere
Ediție specială: ce are de invățat turismul responsabil din pandemia COVID-19.
CREST – Centrul pentru Turism Responsabil, a publicat în septembrie 2020 o analiză extensivă a domeniului pus în fața schimbărilor fără precedent aduse de panademia COVID-19. Începînd de astăzi, vom publica traducerea acestui studiu în mai multe părți. Prima parte este una introductivă, dar esențială pentru a înțelege transformările care au început deja.
Lumea arată mult diferit în 2020 față de cum se anticipase vreodată. Datorită COVID-19, supraturismul – tema raportului CREST: Tendințe & Statistici pe 2018 – a dispărut literalmente peste noapte. Pentru prima dată în istoria modernă, turismul global s-a prăbușit la modul concret.
La sfârșitul anului 2019, turismul a reprezentat 1 din 10 locuri de muncă și 10% din PIB la nivel global. Pe baza ultimelor scenarii COVID-19 lansate în iulie 2020, Organizația Națiunilor Unite pentru Turism (UNWTO) estimează că sosirile de turiști vor scădea cu 58% -78% la nivel global în 2020 (un contrast șocant față de creșterea anuală de 3-4%, care fusese estimată în ianuarie) (1,2). Proiecțiile scenariului estimează că acest lucru ar putea echivala cu punerea în pericol a 100 până la 200 de milioane de locuri de muncă în turism. Consiliul Mondial pentru Turism și Călătorii (WTTC) estimează că se pierd 1 milion de locuri de muncă pe zi în Sectorul Turismului și al Călătoriilor. Fiind cea mai mare recesiune globală de la declanșarea călătoriilor internaționale în anii 1950, WTTC numește impactul COVID-19 o „escaladare bruscă a pierderii economice pentru economia mondială” (5) cu 2,7 trilioane de dolari pierdute din PIB prin turism și călătorii, în scenariul cel mai favorabil și 5,5 trilioane de dolari pierdere, în cel mai rău scenariu.
COVID-19 a avut un impact asupra tuturor aspectelor vieții și a schimbat fundamental modul în care destinațiile, afacerile și călătorii vor planifica, gestiona și experimenta turismul. Nevoia de schimbări dramatice pentru a răspunde acestei noi realități a venit rapid și dureros. În timp ce rămânem suspendați în acest mare experiment neprevăzut, ni se oferă posibilitatea de a aplica lecțiile învățate de la COVID-19 pentru a face turismul mai rezistent pe măsură ce privim recuperarea. Adevărul este că industria noastră a fost pe o cale de autodistrugere timp de decenii, evaluând profiturile în detrimentul oamenilor, planetei și unui țel. Totodată, în timp ce turismul s-a oprit și au apărut unele beneficii pozitive asupra mediului, pe termen scurt, schimbările climatice rămân o amenințare existențială care are consecințe reale pentru comunitățile de destinație din întreaga lume. COVID-19 a dovedit că oprirea turismului nu este suficientă pentru a criza climatică și a evidențiat, de asemenea, nevoia imensă și valoarea turismului pentru lanțurile de aprovizionare globale și locale, pentru conservare și schimburi culturale. Turismul durabil oferă un stimulent economic pentru destinații cu scopul evitării economiilor bazate pe extracție, oferind locuri de muncă, reducând în același timp practicile care consumă mult carbon, cum ar fi mineritul, defrișările și agricultura de tip ”slash and burn” (”taie și arde”).
Nu este de neînțeles că economiile ar putea reveni la practici nesustenabile pentru a satisface nevoile foarte imediate, sacrificând viitorul pentru prezent. Cu toate acestea, criza generează inovație, iar comunitățile de destinație și întreprinderile nu trebuie să lase să se irosească această oportunitate. Industria a fost forțată să se adapteze în fața adversităților și aceeași rigoare și dedicație trebuie aplicate pentru a neutraliza amenințarea schimbărilor climatice pe măsură ce privim spre viitorul turismului. Directorul executiv al CREST, dr. Gregory Miller, împărtășea următoarele idei la seminarul web din iulie 2020, intitulat „Reconstruiți în mod responsabil: Cum și de ce să decarbonizăm industria călătoriilor în urma pandemiei”, organizat de Intrepid Travel:
Termeni cheie ai acestui studiu
Adaptarea la schimbările climatice
Procesul de ajustare la climatul real sau așteptat și efectele acestuia.
Atenuarea schimbărilor climatice
Intervenția umană pentru a reduce sursele sau pentru a spori ”supapele” pentru gaze cu efect de seră.
COVID-19
O boală respiratorie ușoară până la severă, cauzată de un coronavirus (sindromul respirator acut sever coronavirus 2 din genul Betacoronavirus), care se transmite, în principal, prin contactul cu materialul infecțios (cum ar fi picăturile respiratorii) sau cu obiecte sau suprafețe contaminate de virusul cauzal și se caracterizează, în special, prin febră, tuse și dificultăți de respirație, putând evolua spre pneumonie și periclitarea gravă a sănătații, chiar deces.
Reziliență
O capacitate de recuperare sau adaptare ușoară la situații neplăcute sau schimbare.
Turism durabil
Turismul care conduce la gestionarea tuturor resurselor într-un mod în care nevoile economice, sociale și estetice să fie îndeplinite, menținând în același timp integritatea culturală, procesele ecologice esențiale, biodiversitatea și sistemele de susținere a vieții.
Comentarii
Comentariile sunt inchise.