Turismul care construieste
Conceptul de turism responsabil a aparut gratie activitatii lui Jost Krippendorf in anii 1980, in urma unor cercetari privind impactul turismului in platourile alpine din Elvetia, unde turismul a avut efecte negative semnificative asupra mediului si asupra comunitatilor. In cartea sa, Holiday makers (1987), Krippendorf pleda cu patos pentru crearea unor noi forme de turism, care in viziunea sa ar fi trebuit „sa aduca cel mai mare beneficiu posibil pentru toti participantii – calatorii, populatia gazda si piata turistica, fara a provoca daune ecologice sau sociale”.
Pentru ca o astfel de perspectiva sa prinda radacini si in Romania este nevoie de o noua abordare. In primul rand actorii implicati in economia turismului vor trebui sa-si ia ochii de pe statisticile privind numarul de sosiri, adica maximizarea profiturilor, si sa-si indrepte atentia spre cresterea beneficiilor tuturor participantilor. Aceasta strategie are insa nevoie de sustinere. Un punct de plecare ar putea fi protejarea si promovarea patrimoniului cultural care poate reprezenta o sursa generatoare de beneficii pentru comunitatea locala si care reprezinta, in acelasi timp, o oferta incitanta adresata vizitatorilor in cautarea unei experiente unice.
In linii generale Turismul Responsabil urmareste:
-Protejarea mediului inconjurator – flora, fauna si peisaje.
-Promovarea si prezervarea culturile locale – traditii, patrimoniu, etc
-Beneficiul comunitatii locale – atat economic cat si social.
-Conservarea resurselor naturale – de la sursa la destinatie.
-Reducera poluarii
Pentru a prospera, industria turismului trebuie sa opereze in medii care raman atractive pentru turisti. Trebuie subliniat ca industria turistica are nevoie de o forta de munca relativ bine educata si bine formata profesional, de o buna functionare a sistemelor de sanatate si de transport, de comunicatii si infrastructura, energie etc. De asemenea, felul in care business-ul turistic va face business va determina intr-o mare masura si modul in care se va dezvolta economia locala si va contribui la reducerea saraciei.
Comentarii
Niciun comentariu.