Turism si pelerinaj
„Sintem cu totii pelerini aflati in aceeasi calatorie, doar ca unii dintre pelerini au harti mai bune” (Nelson Richard DeMille)
Pelerinajul nu este demodat. Din contra, s–a transformat intr–o noua forma de turism, cu milioane de oameni alegind anual diverse trasee. Acest gen de calatorie a ajuns la stadiul de fenomen si a capatat o amploare deosebita in Europa.
Cele mai populare au fost si ramin pelerinajele religioase, printre acestea numarindu–se cele de la Ierusalim, Roma, Mecca. Un itinerar strabatut anual de 100.000 de oameni este cel din Spania, la Compostella, cunoscut si sub numele de Camino. Este un traseu greu, deoarece toti cei 900 de kilometri se parcurg pe jos, iar cei care aleg sa traverseze in acest mod Pirineii din Franta in Spania descriu calatoria ca fiind lunga, obositoare, dar extrem de relaxanta.
Pe linga motivatia religioasa exista si alte atractii ce aduna, an de an, pelerini din toata lumea. Numai festivalul de la Glastonbury – cel mai mare festival european de muzica aduce laolalta peste 100.000 de oameni la fiecare editie. In afara de muzica, istoria mistica a oraselului englez este, cu siguranta, un punct de atractie important. Un alt exemplu de pelerinaj este calatoria, care are ca scop vizitarea locurilor in care s–au nascut, au trait sau au murit diverse personalitati. Mormintul lui Jim Morrison (Paris) si casa lui Elvis Presley (Memphis, Tennessee) sint doua dintre cele mai vizitate locuri. Pentru a ajunge aici, oamenii nu mai calatoresc pe jos, dar isi programeaza intregul an in jurul unei astfel de vizite.
Revista Vacante&Calatorii propune un astfel de traseu. In prim–plan este una dintre cele mai marcante personalitati ale Romaniei Mihai Eminescu. Calatoria s–a dovedit a fi o experienta fundamentala in formarea lui ca om si scriitor. La numai 16 ani, a plecat din Cernauti cu destinatia Blaj, trecind prin Tirgu–Mures. In acest numar va prezentam o parte a acestui traseu. Exista nenumarate izvoare contemporane calatoriei intreprinse de Eminescu ce aduc marturii ale calatoriilor sale pe acest traseu.
Sintem increzatori ca acest demers va deveni foarte popular. In cadrul Salonului National de Fotografie, ajuns la a 11–a editie, tema a fost „Calatoriile lui Eminescu”. Astfel, am lansat o invitatie tuturor celor pasionati de calatorie sa inscrie fotografii inspirate fie din realitate, fie din creatia eminesciana. Tema s–a bucurat de o popularitate neasteptata, avind inscrisi aproximativ 100 de fotografi, cu aproape 300 de fotografii. Cu siguranta, ne aflam pe drumul cel bun.
De asemenea, odata cu acest numar, revista Vacante & Calatorii se deschide catre elevi si studenti. Pe linga informatiile inedite despre Eminescu, propunem o noua forma de abordare a excursiilor scolare. Metodele descrise in articolul primit prin posta redactiei, de la o doamna profesoara din Bucuresti, arata ca o excursie nu trebuie sa reprezinte doar un prilej de distractie, ci si de invatare, de imbinare a utilului cu placutul.
Comentarii
Niciun comentariu.