Maria Stoian: „Turismul rural reprezintă foarte bine imaginea unei Românii autentice”
Maria Stoian este fondatorul și, astăzi, președintele onorific al Asociației Naționale de Turism Rural Ecologic și Cultural (ANTREC) din România. Prin toate proiectele în care a fost implicată, Maria Stoian a susținut tradițiile și identitățile locale, micii producătorii și comunitățile acestora. ANTREC este unul dintre cei mai activi promotori ai turismului rural din România.
Care ar fi câteva elemente definitorii pentru ospitalitatea rurală din România?
Când facem referire la termenul de ospitalitate, trebuie să-l tratăm în sensul său larg. Astfel, când pensiunile își deschid porțile oaspeților, acestea nu reprezintă doar acea unitate de cazare, ci întreaga zonă. Pe lângă importanța faptului că turiștii trebuie să simtă ideea de cămin primitor, confortabil, aceștia trebuie să interacționeze cu caracterul și ospitalitatea unei întregi comunități. Între gazdele pentru care turiștii au optat, condițiile și facilitățile de cazare, cadrul natural și variantele de experiențe de vacanță din acea comunitate, trebuie să existe un dinamism, o omogenitate definitorie pentru reușita unui sejur.
Cum v-ați împărțit rolurile de promotori ai turismlui rural românesc în familie? Cum a început ANTREC și cum a evoluat?
Începând cu anii ’90, turismul rural este forma de turism dezvoltată de la zero, cu cea mai mare căutare în rândul turiştilor români, cât şi străini. În acei ani, redescoperind farmecul zonei Bran-Moieciu, fiind o zonă necooperativizată cu un bogat potențial turistic, m-am hotărât să dezvolt acest concept de turism rural. Mama, fratele meu și cele două nepoțele au fost întotdeauna alături de mine, susținându-mă în acest sens. Mama mea, Mioara Vișan Stoian, mutându-se la Bran a început să-i convingă pe localnici să-și deschidă porțile caselor. A fost o muncă de convingere, dar, având experienţă de profesoară, a reușit să-i determine pe localnici să-și deschidă porțile pentru oaspeți. Au avut încredere în viziunea noastră, în startul ANTREC-ului din anul 1994, şi de aici la primele pensiuni clasificate a fost doar un singur pas. Pe baza experiențelor de la Bran, turismul rural a început să se dezvolte și în alte zone turistice, precum Albac, în Munții Apuseni, în Bucovina, pe lângă Vatra Dornei, la Praid, în Harghita, lângă salină, Covasna – Băile Balvanyos, Argeș, zona Deltei Dunării.
În această dezvoltare a turismului rural, care a schimbat inclusiv mentalităţi, a contat foarte mult contribuţia ANTREC-ului, ca membru EuroGites, de a promova serviciile pensiunilor pe toate canalele media, de a oferi servicii de consultanţă, de a organiza şi a le asigura prezența în cadrul târgurilor şi evenimentelor de turism, de a le reprezenta în cadrul întâlnirilor cu instituțiile centrale/locale şi multe altele.
În prezent ANTREC România, ca promotor al turismului rural românesc, își desfășoară activitatea în peste 1000 de localități din mediul rural. O bună parte dintre acestea sunt localități istorice, spre care trebuie să ne îndreptăm și mai mult atenția, în acest an al Aniversării Centenarului. Turismul rural promovat de ANTREC poate deveni atracţia principală a României, lucru subliniat şi de reprezentanţi ai Federaţiei Europene de Turism Rural EuroGites, dar şi de membrii Organizaţiei Mondiale a Turismului. Turismul rural reprezintă foarte bine imaginea unei Românii autentice, o Românie care, spre deosebire de alte state europene, nu şi-a pierdut tradiţiile.
Comentarii
Comentariile sunt inchise.