FORUMUL PENTRU TURISMUL MONTAN, 15-16 IANUARIE 2017, BUSTENI – CONCLUZII
Fundatia Amfiteatru si Asociatia Jurnalistilor si Scriitorilor de Turism din Romania, in parteneriat cu Primaria Orasului Busteni au organizat Forumul pentru Turismul Montan, la Centrul Cultural „Aurel Stroe” din Busteni, in perioada 15-16 ianuarie 2017.
Prefatat de Gala premiilor AJTR, desafasurata la Catelul Cantacuzino cu prilejul Zilei Culturii Nationale, Forumul pentru Turismul Montan a reunit reprezentanti ai autoritatilor publice centrale si locale, ai unor importante organizatii profesionale si patronale din turism, ziaristi si scriitori, cadre didactice universitare si cercetatori, intreprinzatori si investitori, furnizori de formare profesionala, producatori de evenimente si programe, editori, promotori ai turismului montan.
Organizatorii au impartit agenda in doua sectiuni principale.
In prima sectiune da forumului s-a discutat despre dezvoltarea responsabila a zonelor montane – strategii, planuri pe plan regional si national, parteneriate strategice, si despre proiecte, oportunitati si constrangeri – incepand exemplificarea chiar cu orasul-gazda, Busteni.
In aceasta sectiune interventiile au venit din partea reprezentantilor autoritatilor implicate direct in zona montana. Au fost deosebit de apreciate prezenta si interventiile dnului Nae Savel (Vice-primar cu functii de primar al orasului Busteni), Ilie Marian (City Manager Busteni), Adrian Vestea (Presedinte al Consiliului Judetean Brasov), Alina Szasz (Membru al Grupului de lucru National pt turism al Conventiei Carpatice), Octavian Arsene (Director in cadrul Directiei de Infrastructura pentru Turism – Ministerul Turismului), Danut Ungureanu (Agentia Zonelor Montane) si Mircea Verghelet (Parcu National Piatra Craiului).
Ilie Marian a punctat, prin planul de dezvoltare al orasului Busteni pt 2016-2020, ca elaborarea unui brand turistic care sa comunice constant este vital, iar derularea unor activități de identificare a elementelor de unicitate și originalitate sta la baza acestei comunicari. Pachetele turistice trebuie integrate prin realizarea unei oferte la nivelul întregului oraş, incluzând toate formele de turism și toți actorii locali, sub un centru multifunctional de turism.
La capitolul constrangeri, multi dintre vorbitori au adus in discutie problema infrastructurii. Lipsa infrastructurii de transport pe cablu, necesară accesibilizării ecologice a obiectivelor turistice de pe vârfurile montane, fiind una dintre problemele principale, care afecteaza direct conexiunea intre localitati si/sau domenii schiabile sau de agrement din Valea Prahovei.
Dl. Mircea Verghelet a expus relatia intre dezvoltarea turismului montan si ariile naturale protejate, in functie de categoria de management a acestora, cu o particularizare pentru Parcul National Piatra Craiului. A subliniat de asemenea necesitatea gasirii unui echilibru intre obiectivele de conservare si dezvoltarea infrastructurii pentru turism, care in ariile naturale protejate nu trebuie sa afecteze patrimoniul natural care a dus la constituirea acestora.
Alina Szasz a explicat demersurile Conventiei Carpatice pana in prezent – documentul cadru la nivel international pentru protectia si și dezvoltarea durabilă a Carpaților ratificat de 7 țări, printre care si Romania.
Consideram subiectul de importanta majora, asa ca am considerat oportun sa citam din expunerea dnei Szasz in randurile de mai jos.
In primavara anului 2016, s-a creat la BRAȘOV Centrul Naționale pentru Turism Durabil, unul dintre cele 3 existente (Romania – Brasov, Polonia și Ucraina – tările care au depus oferta de găzduire a celor 2 birouri). Acestea formează împreună Platforma de Coordonare a Turismului Durabil.
Dna Szasz a punctat ca una din constrângerile în dezvoltarea durabilă a zonei montane este existenta a prea multor proiecte dispersate, necorelate.
Este necesară promovarea unui act normativ referitor la cadrul de implementare în România a Platformei de Coordonare a Turismului Durabil în România. Acest act normativ va contribui la pregătirea unui viitor program pentru zona montană și va constitui un argument decisiv în favoarea României în ce privește stabilirea sediului Secretariatului Convenției Carpatice și a Biroului Platformei de Coordonare a Turismului Durabil în România.
Sectiunea a doua a forumului a cuprins prezentarile intreprinzatorilor din sectorul privat, promotori activi si responsabili ai turismului montan.
Cosmin Andron si Felicia Enache (AGMR) au expus problematica meseriei de ghid montan in Romania, insistand pe lipsa coerentei reglementarilor si pe necesitatea armonizarii legislatiei specific montane cu cerintele UE.
Dl. Andron a expus premizele proiectului EEMGA, un proiect regional adresat tarilor din Europa de E si SE, prin care ghizii montani din aceste zone pot participa la cursuri si examene la standarde de admitere si formare profesionala IFMGA.
Tot el a adus in discutie puncte sensibile precum: obligativitatea de a poseda asigurare profesionala, a stagiilor de reatestare si a unei proceduri de control al calitatii procesului de formare profesionala – toate fiind aspecte regasite pe pietele alpine.
Tema turismului responsabil montan a fost tratata de dl Marcel Sofariu (Asociația Carpatină Ardeleană a Turiștilor SKV). Istoria miscarii turistice montane, rolul social al cabanelor si al asociatiilor de turism montan, implicarea comunitatilor in dezvoltarea durabila a muntelui au fost suportul pentru o privire critica a starii actuale a turismului montan.
Radu Mititean (Clubul de Cicloturim Napoca) a scos in evidenta un produs turistic montan aflat intr-o dinamica evidenta – cicloturismul. Au fost dezvoltate avantajele specifice, atuurile Romaniei ca potential cicloturistic si accesibilitatea acestui tip de practica a turismului responsabil.
A scos in evidenta necesitatea unei Retele Nationale de Trasee Cicloturistice Marcate in Romania (RNTCMR), care propune integrarea cu alte retele nationale si internationale, printre altele.
Lucian Clinciu a expus tema alergarii montane ca mijloc de promovare a turismului.
Ioan Chiorean (Gravity Sportwear) a vorbit despre cladirea unui brand autohton, comunicare, marketing si imagine, despre modalitatile de promovare – sponsorizare a sportivilor romani in defavoarea unor spoturi TV – acesta a fost un exemplu concret, caracteristic brandului. A punctat posibilitatile de afirmare a potentialului intreprinzatorilor, confruntarea acestor cu companiile multinationale, lipsa unor politici nationale de sprijin a antreprenorilor romani.
Ion Borsan (Merg.in) a vorbit despre practici sanatoase ale turismului responsabil, aplicate in cazuri concrete. A vorbit despre programul Fundatiei Amfiteatru dedicat turismului responsabil, despre importanta produselor/serviciilor turistice inovative la nivel editorial (merg.in/Romania si workshop-ul de fotografie Walk&Shoot) pentru capitalizarea identitatilor locale si a experientelor-vectori ai dezvoltarii comunitatii.
Simona Lazar (Antena Satelor), a punctat asupra rolului gastronomiei in zona montana si a prezenatat cateva experiente europene de valorificare a potentialului agricol montan.
Fundatia Amfiteatru a propus crearea unui parteneriat a partilor interesate (institutii publice, organizatii, companii si specialisti) sub umbrela unei Organizatii/Aliante de Turism Responsabil (nume provizoriu) pentru a pune in valoare acumularile teoretice si practice din domeniul turismului in general si a livra expertiza necesara pentru interventii si strategii. Ar fi un parteneriat capabil sa creeze emulatie si sa influenteze –pe baze profesionale agenda publica. Fundatia Amfiteatru se ofera sa asigure secretariatul proiectului.
Participantii la forum au apreciat oportunitatea evenimentului si necesitatea permanentizarii acestuia, cu actualizarea agendei si dezvoltarea dialogului intre stakeholderii implicati in devoltarea montana prin turism.
PREZENTĂRI
1. Cosmin Andron, Ghid Montan
2. Danut Ungureanu, Consilier Superior la Agentia Zonei Montane
3. Mircea Verghelet, Director al Parcului National Piatra Craiului
4. Marcel Sofariu, Presedinte al Asociatiei Carpatina Ardeleana a Turistilor – SKV
5. Alina Szasz, Manager Public al Consiliului Judetean Brasov
6. Radu Mititean, Director executiv al Clubului de Cicloturism „Napoca” (CCN)
7. Felicia Enache, Presedinte al Asociatiei Ghizilor Montani din Romania
8. Lucian Clinciu, Organizator al Maratonului Montan Piatra Craiului
9. Adrian Vestea, Presedintele Consiliului Judetean Brasov
10. Ilie Marian, City Manager al Orasului Busteni
Ammouliani – iubire, mister, istorie, spiritualitate, farmec
Cu ceva vreme în urmă, am întâlnit niște greci frumoși la suflet, cu foc în priviri, pasiune în povestiri și c ...
Herculane Project
“Multe lucruri ne leagă de Băi, dar cel mai mult ne leagă amintirea că odată aceste locuri ne vindecau.Project H ...
Rășinari în lista celor mai bune destinații rurale din lume
Rășinari a trecut de la a fi desemnat în anul 2012 unul dintre „Cele mai frumoase sate din Româniaˮ în Ghidul o ...
Destinația Ecoturistică Colinele Transilvaniei
Datorită bunelor practici, zona delimitată geografic de râurile Târnava Mare, Olt și bazinul Hârtibaciu, aflată ...
Conferința Future of Tourism - Acțiune colectivă, colaborare pentru viitorul turismului
“Când vorbim despre turism, climă sau alte probleme pământești, vorbim despre locuri și despre oamenii care le ...
Destinația turistică Câmpulung Muscel, atractivitate și potențial de dezvoltare
Conform cercetărilor existente asupra motivațiilor de călătorie ale turiștilor, vizitatorii caută în primul rân ...
Orientările OMT pentru consolidarea instituțională a Organizațiilor de Management al Destinațiilor (OMD)
În contextul schimbărilor și implicit al provocărilor din turism din ultimii ani, s-a recunoscut necesitatea unui m ...
3 ani statistici pentru zona Mangalia și stațiunile din sudul litoralului
La nivelul anului 2018, municipiul Mangalia a înregistrat 24.819 sosiri, din care 23.611 ale rezidenților în Români ...
Observator Turistic - raportul pentru anul 2021
Raportul Observatorului Turistic pe luna ianuarie conține o selecție a celor mai importante știri, evenimente, anali ...
Călătoriile regenerative
Imediat după declanșarea pandemiei, organizații și specialiști implicați în domeniul industriei ospitalității ...