Destinația Ecoturistică Colinele Transilvaniei
Datorită bunelor practici, zona delimitată geografic de râurile Târnava Mare, Olt și bazinul Hârtibaciu, aflată sub brand-ul “Colinele Transilvaniei”, a fost recunoscută drept Destinație Ecoturistică de Ministerului Turismului. Țara Hațegului-Retezat, Țara Dornelor și Eco-Maramureș mai dețin această certificare în țara noastră.
Destinaţia ecoturistică este destinaţia turistică care aplică un management durabil pe termen scurt, mediu sau lung, care se implică în construcții durabile și activități turistice specifice care respectă reglementările din ariile naturale protejate și susțin în mod real comunitatea. Are ca principal obiectiv observarea şi conştientizarea valorii naturii şi a tradiţiilor locale, contribuind la conservarea şi protejarea acestora și având per total un impact negativ nesemnificativ asupra mediului natural şi socio-cultural.
Destinația Colinele Transilvaniei se întinde pe o parte din teritoriul județelor Brașov, Mureș și Sibiu. Zona înglobează o suprafață de aproximativ 260.000 de hectare de arii naturale protejate, 44 de comune şi oraşe, casă a peste 100.000 de locuitori. Este un exemplu de perseverență și implicare în ecoturism, oferind turiștilor autenticitate prin expunerea„experienţelor pentru suflet” ce implică: valorificarea culturii locale, a gastronomiei, a legendelor și tradițiilor, experiențele unice în natură și obiectivele turistice menținute de comunitate de sute de ani. În această categorie intră promovarea a peste o sută de Sate cu biserici fortificate, cinci situri UNESCO, case săsești tradiționale renovate și transformate în pensiuni și cei șase sute de kilometri de trasee turistice marcate, pentru drumeție sau cicloturism, de-a lungul cărora se pot observa o mie de specii de plante, 30% de Flora românească.
Colinele Transilvaniei se încadrează și în principiile Turismului Responsabil expunând natura și comunitatea tradițională locală într-un mod cât mai autentic și militând pentru valorificarea lor durabilă și conștientă având în vedere satisfacerea nevoilor turistice actuale fără a le prejudicia pe cele viitoare. Zona abordează responsabilizarea comunității prin conservarea patrimoniului, prin valorificarea forței de muncă locale, crearea și comercializarea produsele turistice cu specific local, în vederea realizării de venituri ridicate pentru comunitățile din zonă. Destinația apelează în același timp și la conștientizarea turiștilor pentru reducerera impactului negativ socio-economic și cultural-educativ local.
Zona include arii protejate de interes național și arii protejate ce fac parte din rețeaua europeană Natura 2000, cea mai mare rețea ecologică din lume, cu peste 25.000 de situri pe tot continentul, dintre care 531 pe teritoriul României, 7 dintre acestea în destinația Colinele Transilvaniei. Numărul mare de arii protejate face ca această zonă să fie a doua zonă ca mărime din ţară cu statut de protecție, după rezervaţia Biosferei Delta Dunării.
Creșterea de patru ori a numărului de turiști care se reîntorc de mai multe ori pe an în această destinație și dublarea duratei vizitelor de peste trei nopți din ultimii cinci ani, încurajează operatorii locali de turism să continue promovarea standardelor ridicate.
“Aventura de a avea o destinație ecoturistică în zona Transilvaniei a început acum peste 10 ani, când un grup local de inițiativă a văzut ecoturismul ca o modalitate de a ajuta această zonă, cu valori naturale și culturale bine păstrate, să se dezvolte echilibrat folosind aceste valori ca elemente principale de atracție pentru turiștii. Și asta a funcționat, mai întâi pentru vizitatorii din străinătate, care au apreciat unicitatea experiențelor din Colinele Transilvaniei, apoi, în ultimii cinci ani, din ce în ce mai mult, și pentru români. Este o mare bucurie pentru toate organizațiile care s-au alăturat inițiativei și care contribuie, în multe comunități din zonă, la dezvoltarea locală bazată pe ecoturism. În același timp, pentru noi cei implicați, este o onoare care ne obligă să promovăm menținerea unui standard ridicat al experiențelor și al serviciilor turistice, pentru a păstra această certificare și a rămâne autentici pentru turiști” povestește Cristina-Ana Iliescu, din Unitatea de Management a Destinației.
Certificarea obținută în urma unui proces de evaluare recunoaște “dezvoltarea destinației Colinele Transilvaniei pe principii durabile” și va putea fi folosită în promovarea experiențelor turistice în zonă pe o perioadă de trei ani.
Colinele Transilvaniei este o iniţiativă a: Asociaţia Mioritics, Asociaţia Judeţeană de Turism Sibiu, WWF România, Fundaţia ADEPT Transilvania, Fundaţia Mihai Eminescu Trust, Asociația Monumentum, GAL Dealurile Târnavelor, GAL Microregiunea Hârtibaciu, GAL Podisul Mediaşului, GAL Asociatia Transilvană Braşov Nord și Fundația Biserici Fortificate. Parteneriatul este susținut de 44 UAT-uri și de Consiliile Județene Sibiu, Mureș și Brașov.
Dezvoltarea destinației de ecoturism Colinele Transilvaniei este finanțată prin intermediul programului „Green Entrepreneurship – Dezvoltarea Destinațiilor de Ecoturism din România”, un program comun al Romanian-American Foundation și Fundația pentru Parteneriat și coordonată de Asociația de Ecoturism din România.
Surse/foto: Colinele Transilvaniei
Comentarii
Comentariile sunt inchise.