Cosy Romania – experiențe personalizate
Echipa Cosy Romania este formată din povestitori înnăscuți. Toți sunt născuți și crescuți în București și știu unele dintre cele mai frumoase povești ale locului. Unii dintre ei sunt pasionați de istorie, alții sunt jurnaliști, fotografi sau bucătari. Indiferent de pregătirea sau pasiunile lor, ceea ce îi unește este dorința de a se abate de la calea bătătorită, de a căuta povești acolo unde nu te-ai aștepta să găsești mare lucru. Respectul față de comunitățile pe care le vizitează este alt lucru care nu se negociază în echipa Cosy. La fel și impactul. În alte cuvinte, te vor plimba, îți vor recomanda locuri ascunse (uneori chiar și de ochii bucureștenilor) unde poți mânca, bea sau cunoaște oameni mișto având două obiective majore din care decurg toate celelalte – să te simți bine în comunitate, iar comunitatea să se simtă bine alături de tine. Iar tocmai despre asta este turismul responsabil.
Tururile lungi
Probabil cel mai bun rezumat al istoriei orașului îl vei avea în urma acestui tur. Trei Felii de București te plimbă dintr-o veche mahala până în cel mai nou cartier al orașului – 13 Septembrie – iar la sfârșit, prin cartierul burgheziei, unde toate străzile poartă nume de doctori – Cotroceni. Dacă vreți, este drumul de la interbelic – comunism – democrație.
În jurul Bucureștiului este turul care îi ia cel mai mult prin surprindere pe turiștii străini. Singurul muzeu dedicat culturii rome, o bijuterie arhitecturală – Fortul Leordeni – și Delta Văcărești, singura deltă dintr-o capitală europeană.
Dacă vrei să vezi amprenta pe care minoritățile etnice și-au lăsat-o asupra Bucureștiului, a istoriei sale și a arhitecturii, Turul Diversității este perfect pentru tine. Te vei plimba pe la Universitate, prin cartierul evreiesc și armenesc, iar pe parcursul drumului vei vizita atelierul pictorului Vasile Mureșan Murivale, Mesteshukar ButiQ, dar și alte locuri care care sigur îți vor plăcea.
Tururile scurte
Bucureștiul este un oraș al contrastelor, iar cartierul Rahova nu face nicio excepție – vei vedea asta pe parcursul itinerariului acestui tur. Vei vizita Palatul Bragadiru, Piața de Flori, clădiri abandonate perete în perete cu clădiri noi de birouri și vei vedea cum toate acestea funcționează în logica acestui cartier.
Este cel mai frumos cartier al Bucureștiului – cel care și-a păstrat aerul nobil-boem al anilor dintre războaie. Aici veți vedea o comunitate încă omogenă, veți vizita atelierul unui designer de bijuterie foarte priceput și Wagner Arte, care lucrează în ceramică.
Cel mai sărac cartier al celui mai bogat sector, Giulești-Sârbi, de multe ori, poate părea o zonă uitată de lume. De-a lungul turului vei auzi poveștile celor mai vulnerabili de aici și îți vei avea probabil zdruncinată impresia că sărăcia ar fi o alegere.
Cel mai bine păstrat fort al Bucureștiului, construit dinainte de Primul Război Mondial. Dacă alegi să merg în acest tur în weekend, vei merge alături de Emil, istoric expert în război, reconstituire și uniforme militare.
De-a lungul turului vei afla poveste tragediei Holocaustului și a unui popor care, deși ne-a influențat cultura extrem de mult, a suferit enorm în această țară. Poveștile pe care le vei auzi, templele, arhitectura și teatrul evreiesc pe care le vei vedea sunt motivele pentru care ar trebui să alegi acest tur.
Poate părea un paradox, dar chiar și în centrul orașului mai sunt încă locuri necunoscute publicului larg. Arhitectură care te ia prin surprindere, restaurante delicioase, artiști locali, pasaje ascunse sunt doar câteva care te vor minuna pe parcursul traseului.
Pe vremuri, zona asta era una dintre cele mai eclectice – casele somptuase contrastau profund cu casele improvizate din paie, lut și cartoane. Astăzi este unul dintre cele mai vechi cartiere ale orașului care se transformă sub ochii noștri într-o hipstereală interesantă. Unul dintre cele mai vechi parcuri, prima gară, un muzeu ascuns, o stradă ca o scară și un club mișto sunt câteva dintre lucrurile care te așteaptă pe parcursul turului.
După planurile lui Ceaușescu, aici trebuia să fie noul centru civic. Însă odată cu moartea lui, și planurile au fost abandonate. Pe de altă parte, anii 90 au umplut de copii străzile cartierului care au transformat într-un mare loc de joacă construcțiile nefinisate, șantierele și fiecare tunel ascuns neterminat. Este un tur care trage niște paralele între istoria oficială, obiectivă și multiplele istorii personale, subiective ale locuitorilor cartierului.
***
Cinele private te vor purta în casele unor bucătari buni și foarte buni, și te vor așeza la mesele lor pline cu preparate românești sau internaționale gătite numai cu ingrediente locale. Nu există un meniu fix – tu spui ce restricții dar și ce preferințe alimentare ai, iar echipa Cosy va avea grijă să ai o experiență (nu numai gastronomică) inedită.
După cum ați observat, totul este maleabil, aproape nimic nu este fix. Cosy Romania mizează multe pe o experiență personalizată în funcție de interesele și pasiunile tale. Ce povestim noi aici e doar o mică parte din experiența pe care ei o pot oferi. De aceea, dacă ți-am prins interesul, cel mai bine ar fi să îi contactezi pe ei și să aflii ce și cum.
Comentarii
Comentariile sunt inchise.