Constantin Chiriac: „Turismul cultural poate schimba fundamental o comunitate”
Constantin Chiriac – un nume cu rezonanță în lumea teatrului și a culturii românești, în general – este un actor remarcabil și un manager de teatru de succes (a fost premiat de două ori la Gala UNITER pentru Cel Mai Bun Manager de Teatru din România). Constantin Chiriac este directorul Teatrului Național „Radu Stanca” încă din anul 2001, timp în care a adus Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu în topul primelor zece cele mai bune festivaluri de acest gen din lume. Acesta ne descrie, pe scurt, amploarea pe care a luat-o turismul cultural în Sibiu.
Care este relația între cultură și orașul Sibiu?
Sibiul este unul dintre cele mai bune exemple din lume, cum o comunitate locală poate fi reabilitată din toate punctele de vedere printr-un dat cultural. Primăria și Consiliul Local alocă 12% din bugetul total, culturii. Prin Agenda culturală pe care orașul o dezvoltă, cultura generează 16% din bugetul consolidat. Este cea mai bună dovadă că excelența culturală poate produce inclusiv profit economic. În același timp, calitatea actului artistic a dezvoltat un public excepțional în oraș și un exod al publicului din întreaga lume, la marile evenimente culturale, dovedind că turismul cultural poate schimba fundamental o comunitate!
Sunteți implicat în proiecte de mare anvergură internațională. Care este, din perspectiva turismului responsabil, impactul acestora asupra comunității?
Ediția aniversară a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), de 25 de ani, se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Președintelui României – Centenar. Vor fi 525 de evenimente susținute în 10 zile de 3.300 de artiști din 73 de țări, care vor juca în 73 de locații, în fața a aproximativ 69.000 de spectatori pe zi. Dorim ca această sărbătoare a teatrului și artelor spectacolului la nivel mondial să însemne marele dialog al culturii românești, al teatrului și al artelor spectacolului din România, cu cele mai importante culturi din lume. Festivalul atrage anual mii de turiști care nu numai că participă la evenimentele organizate, dar vizitează și Sibiul și împrejurimile.
Anual, în cadrul FITS sunt prezentate unele dintre cele mai bune producții de teatru, dans, circ contemporan, operă, muzică, musical, concerte de orgă în bisericile săsești din Transilvania, conferințe, expoziții, ateliere, spectacole lectură, lansări de carte și filme. Evenimentul este conceput pe două secțiuni principale, Indoor și Outdoor și a dezvoltat de-a lungul timpului mai multe structuri asociate care contribuie la dezvoltarea festivalului. Bursa de Spectacole de la Sibiu, ajunsă la a XXII-a ediție, reunește de fiecare dată profesioniști din domeniul artistic, reprezentanți ai unor structuri și organizații importante și cunoscute la nivel mondial, care propun și găsesc în cadrul evenimentului noi proiecte în care să se implice. Programul de Voluntariat al FITS este un program de educaţie nonformală ce reuneşte anual o comunitate de sute de voluntari din ţară şi din străinătate. Începând cu anul 2017 se dezvoltă un program de voluntariat atât cu viitoarele Capitale Culturale Europene desemnate până în anul 2021, cât și cu beneficiarii internaționali ai programului european Erasmus+. Am dezvoltat, în timp, pornind de la ceea ce înseamnă diversitatea, și proiectul Sibiu Capitala Culturală Europeană, Fabrica de Cultură, Platforma doctorală, dar și proiectul pentru Centrul de Spectacole și Congrese, Educație și Cercetare.
FITS este de o bogăție uriașă. Să poți avea într-o singură ediție de la Tokyo Metropolitan la Gesher Theater, de la „Faust” până la Det Norske Teatret, de la Les Ballets Jazz de Montreal la Alexandrinsky Theatre, de la Compagnie Lacascade până la Fabrica de Cultură cu cele cinci spații de joc create special pentru spectacole antologice precum „Metamorfoze” sau „Lulu”, de la Peter Sellars până la The Flex Dance Community, de la Kibbutz Contemporary Dance Company până la Compagnie Marie Chouinard, de la De Sangre y Raza Flamenco Ballet la Novosibirsk State Academic Drama Theatre „Red Torch”, de la Compania 1980 din Japonia la „Teatro Delusio” sau Shanghai Dramatic Arts Centre, de la Luca Silvestrini’s Protein până la Percussions de Strasbourg, de la „Dancing Grandmothers” până la Isabelle Huppert, de la Michèle Noiret la teatrele din Republica Moldova, de la National Teatret Norway până la Odin Teatret, de la Yamamoto Noh Theatre până la marile teatre din România este o performanță absolut fantastică. Suntem bucuroși că putem să mobilăm 21 de biserici fortificate din Sibiu și din Transilvania. De asemenea, la această ediție, vom avea cea mai bogată prezență de spectacole Outdoor care vor împânzi frumoasele străzi și piețe ale Sibiului.
Un punct de atracție pentru turiști, disponibil tot timpul anului, este Aleea Celebrităților, inaugurată în anul 2013, când festivalul împlinea 20 de ani. Aceasta conține nume importante din domeniul artistic, precum: Ariane Mnouchkine, Declan Donnellan, Eugenio Barba, George Banu, Nakamura Kanzaburo (XVIII), Silviu Purcărete, Gigi Căciuleanu, Krystian Lupa, Lev Dodin, Martin Hochmeister, Peter Brook, Peter Stein, Radu Stanca, Eimuntas Nekrošius, Joël Pommerat, Kazuyoshi Kushida, Klaus Maria Brandauer, Neil LaBute, Alvis Hermanis, Christoph Marthaler, Evgeny Mironov, Luk Perceval, Thomas Ostermeier, Tim Robbins, Victor Rebengiuc, Marcel Iureș, Ohad Naharin, Phillipe Genty, Rimas Tuminas, Robert Wilson și Vasile Șirli. La ediția din 2018, Aleea se îmbogățește cu încă șapte stele, care se vor acorda unor personalități marcante din domeniul artistic: Hideki Noda (actor, regizor și dramaturg), Isabelle Huppert (actriță de film și teatru), Mikhail Baryshnikov (dansator, coregraf și actor), Peter Sellars (regizor), Valery Fokin (regizor), Wajdi Mouawad (scriitor, actor și regizor) și Ioan Holender (om de cultură, bariton). Ceremonia de acordare a stelelor va avea loc pe Aleea Celebrităților, poziționată între zidurile de apărare din Parcul Cetății, în data de 16 iunie 2018, de la ora 18:00, iar Gala Celebrităților se va desfășura în aceeași zi, la Sala Thalia, de la ora 19:00.
Foto: Alex Gâlmeanu
Comentarii
Comentariile sunt inchise.