Caroline Fernolend: „Am reușit să schimbăm mentalitatea oamenilor”
Caroline Fernolend este vicepreședintele fundației Mihai Eminescu Trust (MET), care are ca obiectiv principal protejarea patrimoniului istoric transilvănean și revitalizarea satelor din Transilvania. Caroline este din Viscri, satul căreia și-a dedicat ani buni pentru a-l aduce în stadiul de dezvoltare în care se află în prezent. Mai jos, Caroline Fernolend ne prezintă câteva aspecte ale muncii depuse până în prezent alături de MET.
Viscri a devenit un reper pentru dezvoltarea durabilă. Care au fost pașii?
Au trecut 27 de ani de când am făcut primii pași pentru salvarea satului meu natal, Viscri, și 17 ani de când a fost înființată Fundația Mihai Eminescu Trust în România. Cu ajutorul acesteia am dezvoltat și implementat peste 1200 de proiecte în 104 comunități.
Activitatea noastră a început cu proiecte foarte mici: cursuri de instruire a unor meșteri locali în folosirea materialelor și tehnicilor de construcții tradiționale, iar cu ajutorul lor refacerea fațadelor, a șurilor, podețelor, amenjarea de case de oaspeți pentru familiile care au dorit să se implice în dezvoltarea turismului cultural responsabil, construcția a două cuptoare de cărămidă și țiglă și multe altele. Printre proiectele mai importante aș enumera însă sistemul de canalizare și stația de epurare ecologică din Viscri – prima de acest fel din țară, livada de meri de la Malancrav și fabrica de suc de mere ecologic și plantarea a 2,2 milioane de puieți, în parteneriat cu grupul hotelier AccorHotels/Orbis.
Am încercat ca prin fiecare proiect realizat să îmbunățim nivelul de trai al oamenilor. Acesta este motivul pentru care toate proiectele noastre au o abordare integrată pe care o numim Satul de sine stătător, prin care încercăm să reducem problemele sociale și economice din mediul rural prin valorificarea patrimoniului cultural și natural existent.
Cu toate acestea, după părerea mea, cea mai mare realizare a noastră este că în timp am reușit să schimbăm mentalitatea oamenilor, să le trezim mândria și respectul pentru patrimoniu și cultură și, mai ales, am redat sensul noțiunii de comunitate și i-am ajutat pe oameni să lucreze din nou împreună pentru un bine comun. Asta s-a întâmplat la Viscri și în multe alte sate suntem pe drumul cel bun.
Există amenințări pentru viitorul comunității?
În decursul ultimilor 3 ani am elaborat, împreună cu locuitorii satului, echipa fundației MET și cu experți internaționali, un document de evaluare a valorilor vieții noastre autentice de la Viscri, dar și a amenințărilor existente și viitoare, numit de către experți social contract. A fost ales un consiliu al satului care gestionează problemele de zi cu zi ale comunității și viziunea de dezvoltare pe termen lung. Consiliul satului format din 21 de reprezentanți ai grupurilor de interes existente în sat –agricultori, căruțași, meșteri locali, proprietari de case de oaspeți, prestatori de servicii turistice, tații de vecinătăți (n.r. – echivalentul primarului unei vecinătăți/unui sector așa cum era zona împărțită în secolul al XVII-lea), aleșii locali – care se întâlnesc o dată pe lună încearcă să găsească propuneri și soluții pentru păstrarea valorilor și a modului de viață autentic, important pentru membrii comunității, dar și pentru vizitatori și turiști.
Ce înseamnă turismul pentru Viscri?
Turismul susținut și promovat de Mihai Eminescu Trust trebuie să servească în primul rând localnicilor și să contribuie la dezvoltarea economică a comunității. Încercăm să găsim fiecărui membru al comunității un rol în păstrarea autenticității satului. Patrimoniul construit și spațiul comunitar este întreținut cu ajutorul meșterilor locali (zidari, tâmplari, dulgheri, cărămidari), încurajăm realizarea de produse meșteșugărești locale (coșuri de nuiele, gemuri, siropuri, șosete de lână, papuci de pâslă, țesături), de preparate culinare de calitate, gătite cu ingrediente locale (supă de găină cu tăiței de casă și legume din grădină), recomandăm vizitatorilor plimbări cu căruța și promovăm casele de oaspeți tradiționale.
Comentarii
Comentariile sunt inchise.