Canalul Morilor
Conceptul acesta nou, referitor la turismul de calitate care sa puna in valoare resursele locale, pentru a da un produs nou, menit sa satisfaca cerintele si exigentele consumatorilor, fara a altera mediul inconjurator si sa contribuie la bunastarea comunitatilor locale, mi-a strafulgerat o idee, cu ceva timp in urma aflindu-ma in judetul Arad.
Eram in masina si ma plimbam pe malul Canalului Morilor, ce curge paralel cu Crisul Alb, canal realizat in sec. al-XIX-lea, pentru a pune in functiune o serie de mori care sa macine grinele din zona. Mori, si gindul mi-a zburat la Moara cu Noroc a lui Slavici si de aici la turismul responsabil.
As da zonei care cuprinde comunele Berindia, Buteni, Birsa , Aldesti , Voivodeni si Bocsig, denumirea turistica de” Tinutul lui Lica Samadau”, pentru a-l incarca de legenda si mister. Apoi, precum odinioara, cei care au facut canalul si-au materializat visul prin Societatea Actionariala, as pune Grupul de Actiune Locala din zona la lucru pentru obtinerea de fonduri europene, cu care sa inlocuiasca vechile mori, cu mori cu noroc, adica o salba de pensiuni agro-turistice care sa puna in valoare burgundul si mustoasa-cunoscutele vinuri de Pincota si Siria-linul, platica stiuca, crapul si somnul pitic din apele de aici, bucataria si patiseria locala, ca pe vremurile cand pe aceste locuri traiau personajele lui Slavici. Ar face casa buna cu toate acestea si tarafuri lautaresti locale, care sa aduca la mesele turistilor melodiile cimpoierului din Cocoresti, parintele lui Budulea taichii.
Ar fi o exemplificare cum nu se poate mai bine a ceea ce inseamna turismul responsabil.
Cristea Hristea
Comentarii
Niciun comentariu.