Asociația Om pe Munte: „Toate activitățile noastre pornesc de la componenta de mediu”
„Cine ești atunci când nu te vede nimeni?”. Este unul dintre sloganurile Asociației Om pe Munte, o organizație care și-a concentrat activitatea în jurul promovării cunoașterii, conservării și protejării mediului și ecosistemelor. Observând un deficit în ceea ce privește educația montană, dar și cultura muntelui, au implementat constant programe cu caracter ecologic, sportiv, turistic și educativ, cu scopul ultim de a valorifica potențialul cultural, social și economic al zonelor montane îndeosebi.
Constantin Țăposu va fi speaker în cadrul Forumului Internațional pentru Turismul Responsabil, ediția a VI-a.
În ce comunități vă desfășurați activitatea? Care sunt beneficiile pe care le aduceți comunității?
Activitatea Asociației OM pe MUNTE a început în anul 2015, cu câteva luni înainte de a dobândi personalitatea juridică. Ne-am axat în principal pe drumeții. Nu a durat foarte mult și am început să identificăm câteva probleme cu care se confruntă turismul montan. Lipsa educației montane și lipsa culturii muntelui au dus la creștera cantității de deșeuri pe traseele montane. Astfel, la fiecare drumeție ne-am propus să strângem cât mai multe deșeuri. În timp am început să organizăm evenimente dedicate colectării deșeurilor și anul trecut, în colaborare cu ACEST Trubadur, am organizat prima ediție a mini festivalului Trubaduri pe Munte, festival dedicat exclusiv celor mici. În cadrul festivalului am organizat un concurs de talente (fiecare participant a făcut ce știa mai bine: cântec, recitat poezii, scenete de teatru, spus de bancuri, demonstrații de Kendama). Am continuat cu o drumeție în care am strâns deșeuri.
În drumețiile noastre ne-am confruntat și cu lipsa adăposturilor montane, atât de necesare în situații de urgență. Astfel, în 2016 am pus la punct un proiect de reabilitare a refugiului turistic din Șaua Strunga, munții Bucegi, 1893m. La sfârșitul lunii octombrie, refugiul era funcțional și poate primi sub acoperișul lui 14 turiști. Refugiul are energie electrică de la un panou solar instalat pe acoperiș.
În anul 2017 am început un nou proiect și, împreună cu sponsori și voluntari, am reconstruit din temelie Casa de Adăpost a Cercului de Turism Floreiul Comarnic sub forma primului refugiu-școală pe munte din România. Construcția se află amplasată pe Piciorul Florei la 1200m altitudine, în capătul sudic al Lanțului Gârbovei (Munții Baiului).
Acum suntem în faza de avizare și suntem încrezători că până la toamnă reușim să-l deschidem și să fie utilizat în mod gratuit atât de către turiști, cât și în cadrul activităților extrașcolare.
Mai multe detalii găsiți pe site-ul nostru.
Cum integrați componenta de mediu în inițiativele dvs?
Toate activitățile noastre pornesc de la componenta de mediu și urmărim ca impactul negativ să fie cât mai mic, spre zero. Folosim resursele alocate în mod chibzuit, nu facem risipă, iar deșeurile rezultate, atunci când există, sunt duse la centrele de colectare.
Care sunt rezultatele proiectelor voastre până acum?
Fără să părem lipsiți de modestie, putem spune că după renovarea refugiului turistic din Șaua Strunga, mai multe organizații și persoane fizice au început să se implice în îmbunătățirea infrastructurii montane, astfel: anul trecut, Asociația Hai pe Munte Iași a reconstruit refugiul aflat la Cărți, în Munții Rodnei, iar, la inițiativa domnului Mazilu Dan, a fost renovat Refugiul Grind 1 din Masivul Piatra Craiului. De asemenea, anul acesta, Asociația Tur Alpin din Cisnădie a început procedura pentru construcția unui refugiu pe Vârful Măgura din Munții Cindrel.
Refugiul Turistic din Șaua Strunga, în cei doi ani de la renovare, a fost vizitat de peste o mie de turiști conform semnăturilor din caietul turistului.
La îndemnul nostru, la începutul anului 2017, a luat naștere Asociația Eco Drumeții Montane din Sibiu. Principala activitate este aceea de curățare a Cindrelului. Sunt ambițioși și au planuri mari.
Ce planuri aveți pentru viitor?
Cu siguranță dorim să continuăm, să atragem resurse umane și materiale pentru proiectele noastre. Ne dorim foarte mult să construim o cabană montană autentică și o stână tradițională.
Comentarii
Comentariile sunt inchise.