Turism durabil – Insula Contoy – Peninsula Yucatan, Mexic
Problematica securităţii de mediu, cât şi cea, mai particulară, a turismului responsabil, fac parte din ultimele teme actuale ale dezbaterii academice europene, ca un rezultat al deschiderii din ulimele decenii spre analiza reflexivă a consecinţelor pe termen lung generate în (şi de) modernitate.
Din nefericire, dezvoltarea unui sistem de mediu durabil pentru toţi oamenii este deseori privită cu confuzie, datorită şirurilor nesfârşite de jargon care intimidează şi abat cu rapiditate oamenii din încercările de a înţelege faptul că avem de-a face cu comportamentul uman iar comportamentul uman pare a fi determinat de mediu.
Trebuie să proiectăm o societate eliberată de vechile superstiţii, o societate responsabilă, de aceea promovarea şi practicarea turismului responsabil reprezintă un procedeu viabil pentru generaţiile contemporane care încearcă să stopeze multiplele procese de deteriorare a mediului, respectiv a resurselor turistice.
Dezvoltarea unui turism durabil corespunde cerinţelor turiştilor şi arealelor care- i primesc, în spiritul conservării şi îmbunătăţirii oportunităţilor viitoare. Intervenţia dezvoltării durabile necesită o pondere particulară pentru turism, deoarece de acest demers depind preocupările şi atracţiile fundamentate pe cadrul natural al unei regiuni.
Un exemplu concret îl constituie Insula Contoy- Peninsula Yucatan, Mexic, rezervaţia ecologică consacrată la cotă internaţională datorită unicităţii unor specii de faună şi floră, dar şi datorită amplasării la începutul celui mai mare recif de corali din lume. Datorită acestor particularităţi inegalabile, comunitatea locală şi autorităţile publice au conştientizat că este necesară o abordare complexă, şi s-au axat cu precădere pe proceduri responsabile atât pentru a îndeplini cerinţele turismului, dar în acelaşi timp pentru a garanta conservarea integrităţii ecologice şi a varietăţii biologice. Pentru a susţine continuitatea acestor resurse, acest areal este populat doar de paznici şi de biologi, care permit vizita a maxim 200 de turişti pe zi, care se pot bucura atât de plajele asediate de o amplă viaţă subacvatică cât şi de viaţa sălbatică a insulei, contra unei renumeraţii considerabile care contribuie la ascensiunea şi cultivarea unui turism durabil.
Ceea ce propune turismul responsabil, este un sistem complet diferit care intenţionează să mobilizeze şi să educe lumea cu privire la importanţa sistemului de mediu şi ne determină să ne concentrăm pe schimbarea adevărat semnificativă – cea a eficienţei şi a durabilităţii, care are stabilitatea realistică de a susţine şi de a elibera fără a exclude pe cineva.
Savu Ana-Maria
Comentarii
Niciun comentariu.