Turismul responsabil- Peninsula Yucatan, Mexic
Societatea de astazi este compusa dintr-o serie de institutii- de la institutii politice, institutii legale, institutii religioase la institutii de clasa sociala, valori familiale si de ocupatii specializate. Este evidenta influenta profunda pe care aceste structuri o au in conturarea intelegerii si perspectivelor noastre. Totusi, dintre toate institutiile si sistemele sociale de care suntem directionati si conditionati, se pare ca nu este nici un sistem tratat cu mai multa indiferenta precum sistemul de mediu. De aceea, turismul responsabil este o alternativa care contribuie atat la protectia resurselor naturale cat si la dezvoltarea economica a activitatilor turistice. Imbinarea acestor doua aspecte sustin o stabilitate intre cerintele industriei turistice, ale adeptilor mediului si comunitatii locale.
Un exemplu concret al unei astfel de politicii de mediu il reprezinta regiunea turistica – Peninsula Yucatan, Mexic. Site-urile arheologice de tip maya joaca un rol important in industria turismului mexican, deoarece aici se regasesc 6 obiective din cele 27 detinute in patrimoniul UNESCO. Vestigiile arheologice de tip maya din Tulum se caracterizeaza printr-o arheologie unica si ofera o fascinanta experienta culturala. Ruinele de la Tulum au cea mai mare intindere de pe Riviera Maya iar plaja din Tulum este considerata cea mai frumoasa plaja din lume datorita cadrului pe care il confera- combinatia dintre culoare alba a nisipului si a apelor limpezi turcoaz care se lovesc de turnurile de piatra. Un avantaj il constituie faptul ca e o zona usor accesibila, chiar daca traseul presupune intai trecerea printr-o portiune de jungla, amenajata pentru a facilita trecerea spre vechiul oras Tulum unde putem regasi unicitatea stilului redata prin turnuri si sculpturi de piatra care subliniaza secretele maya.
Aceasta regiune a reusit sa practice un turism responsabil bazandu-se pe interesul si sprijinul autoritatilor locale, dar si pe cel al administratiilor publice implicate in turism care au inteles relevanta dezvoltarii unui sistem durabil pentru comunitatea locala. Conservarea naturii si a mostenirii culturale constituie un proces costisitor, de aceea cei implicati in dezvoltarea acestui tip de turism au ales ca strategie de mentinere a integritatii cultural-istorice si a coeziunii sociale , perceperea taxelor la vizitarea obiectivelor. Obtinerea acestor resurse sunt destinate intretinerii vestigiilor cultural-istorice.
Trebuie sa reproiectam cultura si valorile noastre, si cand vom intelege ca turismul responsabil creat de ingenuitatea umana este cel care da libertate umanitatii si creste calitatea vietii, atunci vom realiza ca trebuie sa ne concentram atentia asupra managementului inteligent al resurselor naturale din care castigam material pentru a continua pe calea prosperitatii.
Savu Ana-Maria
In general ceea ce este in patrimoniul UNESCO este ocrotit! La noi e greu…fara unesco…fara sprijin…Nu prea se poate!