Herculane Project
“Multe lucruri ne leagă de Băi, dar cel mai mult ne leagă amintirea că odată aceste locuri ne vindecau.
Project Herculane
În ultimii ani, stațiunea termală istorică Băile Herculane a fost neglijată, iar centrul istoric a ajuns într-o stare de abandon. În anul 2022, zona a fost inclusă pe lista celor mai periclitate 7 situri de patrimoniu din Europa.
Proiectul de restaurare Herculane, sprijină ideea unui nou început pentru stațiune, propunându-și să recreeze eleganța de odinioară a structurilor arhitecturale, pentru ca turiștii să experimenteze farmecul unei epoci trecute. Din punct de vedere istoric, conform site-ului oficial al proiectului, destinația a fost atestată documentar pentru prima oară în anul 153 d.Ch., în perioada romană, și s-a aflat succesiv sub stăpânire maghiară, otomană și apoi austro-ungară. Băile Herculane cunosc un apogeu al dezvoltării în secolul al XIX-lea, când pe lângă recunoașterea de centru de tratament medical, i se adaugă și funcțiuni culturale și de loisir. Așezarea a fost frecventată de mari personalități ale vremii, printre care împăratul Franz Josef, care proclamă Băile Herculane „cea mai frumoasă stațiune de pe continent”, și soția sa, împărăteasa Elizabeth de Austria cunoscută și ca Sissi.
Herculane Project, inițiativă a unui grup de foști studenți la arhitectură, are ca scop conservarea și promovarea patrimoniului cultural, arhitectural, urban și natural al României, cu accent pe reactivarea centrului istoric al Băilor Herculane. Proiectul susține consolidarea structurilor, reparații și renovări interioare și exterioare, respectând în același timp autenticitatea și caracterul lor original.
Totul a început cu un simplu articol scris de grupul de tineri, care a câștigat popularitate după ce a fost publicat pe site-ul Bored Panda. Articolul a stârnit interesul comunității locale și nu numai, și a dus la înființarea Proiectului Herculane și la implicarea Asociației Locus, o organizație non-guvernamentală dedicată salvării și promovării patrimoniului cultural al României.
Proiectul servește drept platformă pentru reactivarea arhitecturală și socială a centrului istoric al Băilor Herculane, îmbinând arhitectura, cultura și educația. Unul dintre obiectivele principale ale proiectului este includerea întregului complex de monumente arhitecturale al orașului pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Restaurarea și conversia clădirii istorice Baia Neptun, implică o abordare multi-disciplinară, colaborarea specialiștilor din domenii precum arhitectură, restaurare, proiectare structurală, turism balnear, cultură și artă. În această abordare, se iau în considerare nevoile atât ale orașului Băile Herculane și ale comunității locale, precum și cele ale turiștilor.
Inițiativa aduce împreună specialiști și comunitatea locală într-un demers colectiv pentru a crea o destinație atractivă pentru turiștii din întreaga lume și oferă perspective inovatoare pentru dezvoltarea durabilă a patrimoniului cultural și social al României.
Oricine vrea să devină un „vindecător al patrimoniului” după cum transmite chiar site-ul proiectului, se poate implica prin: donații, sponsorizări, redirecționarea celor 2%, voluntariat și achiziționarea de produse din shop ale căror încasări sunt direcționate către punerea în siguranță a Băilor.
Comentarii
Comentariile sunt inchise.