Săptămâna Internaţională a Clădirilor Verzi
În perioada 17-21 septembrie 2012 se celebrează „Săptămâna internaţională a clădirilor verzi”, un prilej prin intermediul căruia, liderii industriei construcţiilor sustenabile înceracă să sublinieze însemnătatea clădirilor asupra mediului şi asupra oportunităţilor pentru schimbări pozitive.
Acest eveniment este o iniţiativă de formare şi evaluare a performanţei de mediu, un mecanism de monitorizare a iniţiativelor verzi din sectorul de afaceri românesc.
Consiliul Român pentru Clădiri Verzi s-a alăturat Consiliior Verzi lidere din întreaga lume şi încercă să promoveze faptul că mediul înconjurător reprezintă suportul real al vieţii şi implicit al expansiunii cadrului socio-economic. Ţinând cont că dezvoltarea socio-economică s-a realizat pe baza resurselor şi serviciilor date de către capitalul natural, în prezent, un număr relativ mic de cazuri au ţinut cont de potenţialul productiv şi de capacitatea de suport a capitalului natural atunci când s-a propulsat expansiunea economică. O dezvoltare responsabilă a acestui proiect implică preocupări pentru consecinţele pe termen lung ale activităţilor umane, atât pe planul menţinerii resursei, cât şi pe cel al integrităţii ecosistemelor. Liderii Consiliilor Verzi privesc acest proiect al clădirilor verzi drept un pas către o dezvoltare durabilă şi fac eforturi să conceapă tehnici, indicatori şi praguri care să permită luarea în seamă a nevoilor generaţiilor viitoare
De aceea, anual, în Săptămâna Internaţională a Clădirilor Verzi, liderii încearcă să le explice comunităţilor din lumea întregă de ce este este important ca la fundamentul demarării oricărei construcţiei trebuie să stea pe principiul sustenabilităţii, contribuind astfel la conservarea resurselor, economiile financiare cât şi la calitatea vieţii prin crearea unor spaţii mai sănătoase atât pentru locuit cât şi pentru alte activităţi de agrement.
În cadrul evenimentului din acest an vor participa aproximativ 90 de naţiuni şi peste 20.000 de organizaţii care atrag atenţia asupra modului construirii de clădiri şi importanţa unei comunităţi sustenabile.
Acest concept de “clădiri verzi” a început să prindă contur şi în România, unul dintre marile succese fiind înregistrat în 2009, când pentru realizările efectuate, Green Building Council a acordat fabricii de telefoane mobile Nokia din parcul Tetarom III, preluată între timp de De’Longhi, certificatul recunoscut la nivel mondial- LEED Gold.
Conceptul fabricii Nokia s-a bazat pe reducerea consumului energetic, constructorii au introdus soluţii de izolaţie termică în jurul structurii de bază, s-au instalat geamuri termoizolante, senzori de prezenţă pentru gestionarea încălzirii şi iluminării; astfel, fabrica Nokia este clasificată drept prima clădire din judeţ care a obţinut un astfel de certificat.
Sistemul de “clădiri verzi” din România a debutat cu un proces de sincronizare aflat în concordanţă cu tendinţele ecologice internaţionale, “casele verzi” devenind noul trend în sectorul imobiliar privat. Acest concept inovator este încă la început şi momentan e mai greu de susţinut într-un de climat economic instabil datorită costurilor destul de mari care, deşi se amortizează în timp, încă ţin proiectul pe loc.
Fără îndoială, este nevoie să extindem suprafaţa ariilor protejate, să le ameliorăm funcţionarea şi să direcţionăm funcţionarea societăţilor umane spre o dezvoltare responsabilă care să combată principiile companiilor care aderă la o dezvoltare durabilă pentru că văd în ea ideea unei dezvoltări pe care o traduc printr-o maximizare a producţiei materiale destinată să continue durabil.
Comentarii
Niciun comentariu.